Det finns många studier som visar att olika djurarter påverkas negativt av signalerna från trådlös teknik, det vill säga mobiler, smartphones, surfplattor, trådlösa telefoner, trådlösa nätverk osv.
Den spanske forskaren Balmori upptäckte att storkar som byggde sina bon nära mobilsändare betedde sig stressat, de lyckades inte bygga sina bon effektivt och många av deras ägg kläcktes inte. Ju närmare sändarna desto större problem. Andra forskare har bland annat sett att rödhakar förlorar sin orienteringsförmåga, att bin som utsätts för strålning försvinner från sina kupor och att ägg från höns och från fruktflugor inte kläcks. På många sätt tycks alltså djurs livsprocesser störas av strålningen.
En av studierna i raden gjordes 2013 och handlar om myror. Forskarna Marie-Claire Cammaerts och Olle Johansson utsatte i ett laboratorium olika grupper av myror för olika former av trådlös teknik. De undersökte effekten av en mobil i olika lägen: utan batteri, avstängd, i stand by-läge och under samtal. De provade också med smartphone, WiFi-sändare (som används bl.a. i trådlösa nätverk), dator med WiFi-funktion och trådlös s. k. DECT-telefon.
Myror får svårt att röra sig
Vad hände? Under påverkan av strålningen fick myrorna svårt att röra sig. Redan efter ett par sekunder började de röra sig mycket långsammare och vingligare, eller blev orörliga, närmast förlamade och kunde inte längre samla föda som vanligt.
Ett batteri som tagits ur en mobil påverkade inte myrorna, inte heller en mobil utan batteri. När en mobil med batteri användes började symtomen komma, redan när den var avstängd. De ökade när mobilen stod i stand by-läge, och ännu mer när någon talade i den. En WiFi-antenn och en dator med WiFi-funktion hade liknande effekt. Allra skadligast var DECT-telefonen.
Återhämtning tar tid
Myror som utsatts för strålningen under tre minuter behövde ett par timmar för att återhämta sig och börja röra sig normalt. När påverkan varade 30 minuter tog återhämtningen 6-8 timmar – utom för de myror som inte alls återhämtade sig utan i stället dog.
Myrorna flyr
Forskarna iakttog också hur en hel koloni friska myror betedde sig när den blev utsatt för strålningen från en mobil. De såg då hur myrorna genast började ge sig av från sin boplats och ta med sig ägg och larver. De gick långt bort från sändaren och började bygga ett nytt bo. När strålningen upphörde flyttade de tillbaka igen.
Nervsystemet störs
Vad spelar det nu för roll om några myror börjar vingla? Det viktiga är att det pekar på något som är gemensamt för de olika studierna. Vad alla dessa djurstudier visar är att levande varelser störs av signalerna från den trådlösa tekniken. Detta är också vad som sker med människor som är vad vi kallar elöverkänsliga och som kan få många olika symtom. Att det tar tid, ofta lång tid, att återhämta sig är också något som många elöverkänsliga vittnat om.
Gemensamt för många av symtomen hos både människor och djur är att nervsystemet tycks bli stört av signalerna. Och det kanske egentligen inte är så konstigt. Nervsystemet hos levande varelser arbetar med elektromagnetiska signaler. Det gör den trådlösa kommunikationstekniken också.
Källa: Ants can be used as bio-indicators to reveal biological effects of electromagnetic waves from some wireless apparatus
Marie-Claire Cammaerts and Olle Johansson, 2011
Lämna ett svar